CARA TUKAR TAC i-AKAUN KWSP

CARA TUKAR TAC i-AKAUN KWSP | Assalamualaikum semua. 


Hari ni ni kelam kabut la bila nak masuk i-Akaun terlupa password, terlupa pula username. Sebenarnya tidak menjadi isu besar kalau terlupa dua benda ni sebab korang boleh request tac untuk fix kan semula maklumat yang korang terlupa tu. 






Tapi macam mana kalau tac number pula dah tak guna? Itu masalah besar liz, sebab liz dah tak guna number yang didaftarkan di tac kwsp tu. Macam mana nak buat ni???? Nak baca fakta panjang-panjang dalam web KWSP memang malas. 



Jadi hari ni liz buat cerita short info untuk korang semua. Lagipun liz ni pun pelupa nanti bila update ni boleh buat rujukan untuk diri sendiri juga. 


Langkah mudah: 


1. Call : 03-89226000 (8am -6pm) 

2. Pilih number 3 untuk i-Akaun
3. Selamat bercakap dengan operator KWSP untuk beberapa langkah pengesahan. 


Siap. Dah boleh check amount dekat KWSP dah boleh rumah ke belum ni.
 Jeng-jeng. 

UPDATE 04-04-2020
Untuk semua yang ada masalah no tac, selain by call anda semua juga boleh donwload borang di website kwsp. 
Contoh borang tersebut seperti di bawah.


Sekarang ni ramai yang sibuk nak keluarkan duit di i-Sinar kan? Korang juga boleh baca post ni : CARA MOHON i-SINAR KWSP

Semoga urusan kita semua diprmudahkan, amin-amin-amin.

42 comments:

  1. So mmg kena pergi kiosk ke? daftar nombor kat ctu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik mmg sh gi kiosk ke untuk tukar no tel? Sbb saya pun sama no tel lama dh x pakai

      Delete
    2. Salam cik mmg sh gi kiosk ke untuk tukar no tel? Sbb saya pun sama no tel lama dh x pakai

      Delete
  2. Dah banyak kali buat pertanyan online.sila pilih status,isi nama & no. Ic dan isi ruang komen/pertanyaan.dsh siap tekan seterusnya.semua hilang lepas tu kena ulang buat lagi.entah nak ulang sampai bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu agak renyah, sy call pun tunggu di talian agak lama. dekat sejam tau. mg boleh bt jadi makin seranah. then sy call pagi2 sepagi yg boleh. baru blh tembus line. sy bt by call selepas lupa password.

      Delete
  3. Nak tanya kalau nombor lama dh x aktif ada cara lain x selain pergi kiosk..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada cara lain selain kena guna mesin kiosk kwsp jugak

      Delete
  4. Mslhnya semua pjbt KWSP tgh tutup sbb MCO ni. Dah call EPF td, operator yg jwb. Aduh dah trdesak sgt nk tukar no pon dlm TAC ni. Huhu

    ReplyDelete
  5. Boleh tak kalau nk aktif kan i akaun sye just call kwsp je .. Sbb nak log in tapii sye lupe pass then nak mintak no tac tpi no font dh tak gune no yg kite dftr kan tu ..

    ReplyDelete
  6. Sy pon xlepas withdraw sbb tac no lame. Ohjeng... 😭. Nk update dh l kne g kios. Mmg xbuke laa time2 PKP nie

    ReplyDelete
  7. No hp lama dah tukar jdi nk tukar ke no hp baru xboleh pulak.dia akn hantr dekat no hp lama tac..nk pergi kioks atau pejabt sekrg xboleh sebb tutup..nk apply online nak kena edit pulak...ada cara lain x.sebb da kol kwsp x angkat2

    ReplyDelete
  8. Bg link utk daftar no.Tel ke tac kwsp

    ReplyDelete
  9. Bg link utk daftar kn no.tel Ke tac kwsp

    ReplyDelete
  10. saya pun no tac nk tkaq tpi xtw...kwsp sg.ptani tutup..smua ttup..πŸ˜‘

    ReplyDelete
  11. Macam mana nak tukar nombor telefon yang baru.. Yang lama tidak guna lagi

    ReplyDelete
  12. Mcm mna nak tukar no fon,yg no dulu dh x guna da.

    ReplyDelete
  13. Mcm mna nak tukar no fon kat iakaun bb no dulu da x guna da.

    ReplyDelete
  14. Kalo pakai kiosk kecik MCM yg Ada dlm rhb bank bole ke

    ReplyDelete
  15. Kalau approve bulan Mei 2020, duit $500 tu akan hanya dapat 11 bulan shj.
    Saya pun tak dapat tukar no. hp utk TAC wpun dah pergi kiosk kwsp dkt bank. Kena tunggu kwsp buka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumpang tanya, pergi di mesin/kiosk pn xboleh nk update atau tukar no.tel yg baru ke..?

      Delete
  16. Hai nk tnya.jd kita tak boley call saja right untk tukar kn nombor telefon kita untk dpt kn tac

    ReplyDelete
  17. Call biasa xdpt sb saya ada masalah ngan no tac dan nak update no tac tu

    ReplyDelete
  18. Cmne ye sis utk tkr tac no, sbb no lama xguna lg

    ReplyDelete
  19. susah benar nak kol hotline 03-89224848 waktu 9am-5pm hari isnin sampai jumaat...reason nk tukar nbr tac..baik x payah buka nbr hotline tu...menyusahkan orang ramai jer...

    ReplyDelete
  20. Salam nk tanya..if husband yg pegi update kt kiosk no.hp on behalf wife bole ke?sbb sy dlm pantang

    ReplyDelete
  21. Salam.nak tanya .if husband yg pegi update kt kiosk no.hp in behalf wife bole ke..sbb sy dlm pantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa pkp,,,semua kiosk tutup...guna online jer...

      Delete
    2. Xblh.. Kene guna cap jari penama

      Delete
  22. Hotline pn tutup kah, kalo tutup apesal xannounce.. Hadoii kspw

    ReplyDelete
  23. Salam,saya ingin mau Tanya, macam mana mau tukar number phone yang lama tak aktif sudah. Sekarang mau tukar number phone baru.

    ReplyDelete
  24. I tadi dah tukar no pon melalui online, ingatkan dia akan automatik tukar no untuk penghantaran tac malangnya xde. Huarghhh stress kene pegi kiosk/ kaunter jgak.

    ReplyDelete
  25. tunggu abis pkp,,,baru bole tukar nombor tac...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Start 14Apr tak perlu guna TAC ni , pegi ke https://ilestari.kwsp.gov.my
      harap dpt membantu

      Delete
  26. kiosk kwsp tutup satu malaysia....abis pkp,,,bukak ler balik...stay at home...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulai 14Apr20, pengeluaran ilestari kwsp tak perlu guna TAC .Sila isi di web rasmi Ilestari https://ilestari.kwsp.gov.my/

      Delete

LEAVE COMMENT HERE.