LANGKAH MENCEGAH HFMD

LANGKAH MENCEGAH HFMD | Assalamualaikum 

Sebelum liz sambung study dan buat slide presentation please allowed me to write up some tips here. 

Siapa sangka HFMD boleh bawa maut? Sebab kita tengok baby yang kena HFMD ni macam kena chicken pop je. Tapi hakikatnya virus HFMD lebih jahat dari terkena chicken pop atau cacar air. 

Liz ada share pasal HFMD dekat Facebook/Instagram/Twitter kebanyakkan parents yang tengok macam tak endah sangat je pasal HFMD ni. Liz masih nampak parents yang letak anak dia dalam TROLI pasaraya, letak dekat kerusi makan restaurant, duduk guling sana sini dekat perabot, dekat kedai mainan public. Seolah macam tak ada apa yang sedang berlaku. 

Hello parents korang sedar tak pasal HFMD ni? Ye aku sedar, aku bawa anak aku pergi mall elok je dia. Aku bawa anak aku pergi kenduri elok je. Okayla sebab anak korang kan, bukan anak liz ~~~~ 

Honestly parents, sumber paling cepat untuk kite share knowledge is melalui social media kan. So most of the time, liz akan follow parents-parents yang rajin update pasal anak dorang. Apa sahaja yang terbaik, liz akan follow. Biarlah kite spend lebih sikit asalkan dia sihat sejahtera. 

Tips ni, liz tahu dari mana? Tak sah kalau bukan dari Kak Ayue, most famous parenting blogger among others. Hihi sebab selain daripada tips2 kebersihan, maianan, dia ada banyak resepi untuk baby juga. Liz ni antara pengikut setia dia lah. 


Baby Troli Cover

Sedar ke tidak, yang troli ni ramai baby yang guna. Kite tak tahu kut-kut yang guna ni ada HFMD, who knows right? Then korang letak baby korang dekat situ. HFMD ni boleh jangkit melalui cecair, air liur baby, dan udara. Baby yang tengah rajin main jilat-jilat ni memang la kena pantau extra tau. Sebab tu aku sumbat je Muzaffar ni dengan puting, salah 1 cara nak elak dia menjilat.






Sebagai ibu yang bekerjaya, hehe kadang-kadang memang ada masanya malas betul aku nak masak. Suka la bawa laki makan luar, tak semena-mena sambil tengok mak pak dia makan. Muzaffar kena la letak dekat baby high chair ni. Ofcozzz juga kena cover supaya kebersihan terjamin. 


Ready Stock! Sebab prihatin terlebih, liz beli kan untuk kawan-kawan yang kirim order sekali. Kirim air liur tanpa deposit. Yas! Dan ada bakinya masih ada yang buat-buat lupa. Takpa la yek, buat-buat lupa dia pun risiko dekat anak dia bukan aku yang pastinya. 

Liz suka jenis kain ni sebab mudah basuh dan tak koyak. Baby chair cover ni ada yang jenis plastic juga, tapi Muzaffar tak suka sebab bila duduk dia tak selesa ada bunyi-bunyi. Kalau kain ni, duduk elok gebu-gebu dia plus dia ni memang hantu kain. 


Keduanya spray tangan, kaki dan seluruh muka baby dengan BiorCair cecair ni. Cecair apa yang paling best sebab tak bahaya kan baby even dia hisap tangan atau terkena mulut. 

Beza dengan hand sanitizer yang kite beli dekat drugstore tu. Yang dekat drugstore tu buat-buat spray dekat meja, kerusi troli okay la kut but not for your baby. Kalau masuk mulut ada bahan kimia terlarang kang susah pulak.


Siapa berminat nak beli ni untuk anak-anak korang.
Boleh wasap liz 010-2276292 
RM30 

Kalau korang rasa semua protection tak perlu, tolong jangan bawa anak-anak ke tempat awam. Please korang, kesian tengok baby-baby yang kena HFMD ni.

#TroliCover
#HighBabyChairCover
#BabyChairCoverMalaysia
#HFMDProtection



0 Darlings:

Post a comment

LEAVE COMMENT HERE.