AKHIRNYA BABY BAGI TENGOK MUKA DIA

AKHIRNYA BABY BAGI TENGOK MUKA DIA| Assalamualaikum semua. 

Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan bila 3 kali dalam 1 hari keluar masuk bilik untuk pujuk baby kami supaya dia tunjuk muka dia. First time nak jadi ibu dan ayah ni memang banyak benda yang excited serba serbi. Sebenarnya kalau ikutkan suami liz, dia bukan suka sangat nak membazir buat benda-benda macam ni. Cukup buat scan detail, tahu keadaan baby sihat pun dah syukur Alhamdullilah tapi liz pula sejenis yang mudah terikut-ikut dengan kecanggihan teknologi. 

Nak bodek sesuatu kena ikut timing juga, memandangkan company dia boleh claim benda-benda macam ni. Jadi YAY, meloncat girang la dapat juga hajat ni nak tengok muka baby. Lagi-lagi sekarang ni baby asyik suka merayap dalam perut, kejap-kejap rasa kat hujung-hujung pinggang. Kejap-kejap rasa ada dekat tepi pusat. Kalau dia main sepak-sepak tu okay lagi, tapi bila dia buat gelombang tu. Adeh, mahu tergelak kegelian kadang-kadang. 



Tengok tu dia menguap. 
Tutup mulut, tutup telinga lagi! Tak nak dengar kami panggil dia la tu. Susah sangat nak suruh dia pandang ke depan, asyik dapat gambar dari sisi je.


Tengok tu dia tutup lagi separuh muka dia dengan tangan.

Liz buat scan dekat mana? Liz rasa ramai ibu bapak yang dah biasa dengar nama tempat scan ni, sebab setakat ke hari ni dia punya rekod dan feedback dari customer semuanya terbaik. Tempat yang liz pergi ni ialah dekat Sonovision Kelana Jaya, PJ



  
Facebook Page : https://www.facebook.com/SonovisionUltrasound/

Kalau korang nak tahu detail pasal tempat ni, sila ke page Facebook dorang yek. Supaya korang lebih faham dan memahami jenis-jenis scan yang diorang ni tawarkan. 

Kalau liz nak cerita jenis-jenis scan secara terperinci ni liz bukannya tahu sangat, untuk pemahaman sendiri je boleh lah. nak cerita detail sedetailnya tak pandai la pulak. Package yang liz buat dekat sini ialah package untuk 6D. Meaning, dari 3D,4D,5D @ HD & 6D. Memang puas hati lah, banyak giler scan boleh buat sekali gus dengan sekali bayar. 

Kalau korang nak murah, sila lah buat appointment secara online. Link appointment ada dekat FB page dorang, korang cari button BOOK NOW. Nanti keluar la bentuk seperti dibawah ni. 


Sila lah pilih, yang mana-mana korang berkenan. Tapi PLEASE alert, tak semua tempat ada 6D tau. Kalau booking online ni, korang dapat murah dari harga biasa. Jadi liz hari tu dapat harga RM150 huhu, kalau walk in harganya mahal lah sikit dalam Rm200++ macam tu. Apa yang best dekat sini bila dorang buat jaminan tak akan terima sebarang bayaran kalau tak berjaya tengok muka baby atau tak dapat detect jantina. Itu yang sampai 3 kali keluar masuk tu. Kali ketiga try, kalau tak dapat juga liz tak yah bayar pape pun. 

Kisah pasal baby ni pulak. Liz pun pelik kenapa degil sangat tak mo dengar apa mami dia cakap. Rupanya dia tak degil pun, ikutkan liz memang dah merajuk dah kalau tak nak tunjuk takpa lah. Masa week 21 22 dulu pula, masa nak tengok jantina pun tak mo kasi, nyorok-nyorok siap tutup dengan tangan kat dia nya tut-tut. 

Option terakhir ialah, bila liz pegang perut, cakap cina dengan dia. LOL!!! Anak aku tak faham Bahasan Melayu ke? Bertuah punya anak. Bermula lah sesi ketiga, pujuk dia guna bahasa cina, memandangkan doktor pun cina perempuan. Dengan doktor sekali la cakap cina dengan baby. Dalam beberapa minit je terus boleh tangkap gambar muka dia. YAY!!!



Tadaaa! Hi semua, muka tengah tidur. Masa liz datang sini, pagi-pagi liz da makan kenyang-kenyang. Masa dapat makanan dia aktif la, tapi bila dah dalam perjalanan tu, bila dah kenyang, apa lagi. Hurmm masa untuk tidur la kan baby? Itu yang dekat atas ada gambar menguap la bagai. 

Apa yang liz tahu lah, yang biasa dengar. Kalau nak buat scan ni dalam week 28 ke 30 macam tu week yang paling terbaik la. Muka dia dah cantik, kalau tengok guna spec untuk gambar 6D tu lagi cantik. Kulit dia nampak licin jernih je. Jadi silah lah ye ke sana kalau nak buat scan apa-apa. Scan detail pun ada dekat sana, cuma liz dah buat dekat klinik lain hari tu. 

Dia dah start berkerut pula. Tak suka la tu bising-bising.

Staff dekat sini pun best, semua friendly dan terangkan 1 per 1 setiap kedudukan bayi termasuklah air ketuban kita okay ke tak, jangan lebih jangan kurang. Lepas tu kedudukan tali pusat baby dekat mana, sebab risau boleh terbelit kalau tak berada dalam kedudukan yang betul. Masa liz buat scan ni, baby liz baru 1.5kg. Jadi kena makan lebih sikit supaya masa bersalin nanti sekurang-kurangnya baby dalam 2.5 ke 2.8 kg pun dah cantik dah untuk bersalin normal. 

Doa kan liz bersalin mudah ye semua. Amin3. Muax!


5 comments:

  1. Alaaa cutenyaa yg menguap tu. hihi. kakfiza buat kt klinik dr.nurul hari tu. baby tutup jgk sebelah muka dia😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah rupanya nk pujuk depa ni tunjuk muka kan. Sabor jela.

      Delete
  2. Alololoo.. Shooo cute. I can;t believe that you're going to have a baby. Bila throwback balik time kita tido sesama dkt Ajlaa dulu.. aihhh.. Ke I je masih terasa muda ni.. Hehehe.. Anyway, Semoga Liz and Baby sihat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. TU la, blm part yg kite gigih niaga kt tesco tu. Pika mg rasa muda nya sbb single, liz hr tu masa preggy pn xsdar diri lagi. Sbb perut xnampak, dah nmpk br sedar eah da msk geng mak2 la pulak hahaha

      Delete
  3. cepat masa berlalu..sekarang dah jadi mak..hehee..teringin juga nak buat macm ni

    ReplyDelete

LEAVE COMMENT HERE.